Fakta om Livsarkivet

Vi förstår om det kan kännas lite underligt att tänka på döden när man befinner sig mitt i livet. Men det här med att använda sig av Livsarkivet är inte så dramatiskt som det kan verka. Det handlar om att göra en enkel sammanställning av sådant som du ändå känner väl till. Sådant som dina nära och kära en dag kommer att behöva veta.

Vem eller vilka vill du t.ex. ska ärva din kvarlåtenskap?

Även om du kanske inte funderar över sådant just nu, är det just nu du borde skriva ner dina önskemål. Det här är frågor som annars avgörs på känslokalla, juridiska grunder – kanske är inte det vad du önskar. Andra viktiga dokument, som samboavtal och äktenskapsförord har givetvis också avgörande betydelse vid ett dödsfall. Livsarkivet fungerar här som en garanti för att även sådana papper kommer i rätta händer.

Har du försäkringar som faller ut om du skulle avlida?

Hur väl känner dina närmaste till det, vilket försäkringsbolag ska de vända sig till och var finns de viktiga försäkringspapperena? Enkelt att notera i Livsarkivet – noteringar som blir oerhört värdefulla den dagen dina anhöriga behöver visshet. Eftersom du anlitar en auktoriserad begravningsbyrå får du hjälp med alla de svåra frågorna av juridiskt kunnig personal – frågor som kan handla om testamente, samboavtal, äktenskapsförord, försäkringar o.s.v.

Vilka önskemål har du inför din begravning?

Det här är kanske den svåraste frågan av alla – man vill helt inte tänka den tanken. Men gör du det nu, en gång för alla, så underlättar du kommande beslut som kan vara både tunga och konfliktfyllda för dina närmaste. Det kan handla om allt från att du bestämmer allt i minsta detalj till att du har några få önskemål som dina anhöriga får utgå från.

Du kan uppdatera Livsarkivet när du vill.

Efter att du fyllt i och lämnat Livsarkivet till oss har du full frihet göra ändringar och kompletteringar – allt eftersom din livssituation förändras. Du kanske flyttar till annan ort och vill flytta med dig Livsarkivet? Då kan det vara tryggt att veta att du med största sannolikhet har en auktoriserad begravningsbyrå i din närhet, som tar hand om och förvarar det säkert. Vi nära 400 engagerade och auktoriserade begravningsbyråer över hela landet.

Lösenord och inloggning

När du registrerar dig ska du uppge en giltig e-postadress och skapa ett lösenord. Din e-postadress blir ditt användarnamn och detta kan inte ändras. Du kan bara lägga upp ett Livsarkiv per e-postadress. Har du glömt ditt lösenord kan du använda funktionen Glömt lösenord. Du får då en länk per e-post där du kan välja ett nytt lösenord. Därför är det viktigt att du har en gällande e-postadress kopplad till Livsarkivet.

Vad händer om jag inte längre har kvar min e-postadress?

Då kan du fortfarande logga in om du kommer ihåg ditt lösenord men inte använda funktionen Glömt lösenord. I de fall du saknar både e-post och lösenord kan vi tyvärr inte tillgängliggöra ditt Livsarkiv av säkerhetsskäl - dock så kommer det alltid fram via våra system om du avlider. Om du ändå upprättar ett nytt Livsarkiv och det i vårt system finns ett äldre, kommer det nyare Livsarkivet vara det gällande.

Frågor som kan få
sina svar i Livsarkivet